1.1 Introduktion
  Statistik innebär att man räknar och mäter olika saker. Det finns exempelvis befolkningsstatistik, som undersöker hur många människor det finns i ett land, hur många som är män och kvinnor, vilken ålder de har, var de bor, antal barn de har och så vidare. Det finns också statistik över många andra saker, till exempel företag och handel, hur folk röstar i val, etc.

Med rätt statistik kan man jämföra olika saker med varandra, och få reda på mycket som kanske inte alls verkar självklart. Statistik används ofta för att kunna fatta beslut i stora och små frågor. Politiker, företag och forskare bygger mycket av sin verksamhet på statistik. Statistik är en del av matematiken. Statistika undersökningar redovisas ofta i tabeller och diagram.

Att kunna läsa och tyda tabeller och diagram har blivit allt viktigare i vår vardag. Överallt ser du tabeller och diagram.Många artiklar i tidningar och reportage i TV innehåller information och budskap i tabell- och diagramform som du behöver kunna tolka och dra slutsatser utifrån.


Foto: Fredrik EnanderТаблица

Tabell
När du ska ut och resa står ofta informationen om bussens/tågets/flygets avgångar/ankomster, förseningar mm på en tavla eller en skärm som kan liknas vid en tabell.


Foto: Fredrik Enander
Valresultat till Sveriges riksdag 2006
Många gånger används diagrammen till att förtydliga tabeller. Ett tydligt exempel är när man redovisar valresultat.

Här ser du resultatet i tabellform.


Källa: SCB

Här är samma resultat i diagramform.


Källa: SCB