Åk 6–9
 
Svenska/Soomaali

4.7 Väg-tid-diagram
Ett väg-tid-diagram är ett linjediagram som visar samband mellan sträcka och tid. Ett vanligt exempel är ett diagram som visar hur en eller flera personer förflyttar sig under en viss tid.

Om Fredrik cyklar med jämn hastighet mellan punkt A och punkt B skulle diagrammet se ut så här.


I detta diagram ser vi också Ingela, som cyklar fortare än Fredrik, och är framme vid punkt B snabbare. Hon står då stilla och väntar på Fredrik. Att hon står stilla ser vi genom att värdet på y-axeln, sträckan, inte förändras, samtidigt som värdet på x-axeln, tiden, förändras.


Nu finns också Noah med i diagrammet. Vi kan se att han först cyklar långsamt. Han börjar sedan cykla fortare och når punkt B samtidigt som Fredrik. När linjens lutning är brantare innebär det att förändringen på y-axeln blir större i förhållande till förändringen på x-axeln. Det innebär att man hinner en längre sträcka på kortare tid.
 


Här följer fem olika historier:

1

Per åker störtlopp ner för slalombacken och det går fortare och fortare hela tiden. Till slut måste Per stanna för att det går för fort.

 
A
2

Alice ska cykla till fotbollsträningen. När hon har cyklat en bit kommer hon på att hon har glömt sig mobil så hon får vända hem igen. Det blir lite ont om tid så Alice får cykla snabbare än hon brukar till träningen.


 
B
3
Erik är ute och löptränar. Har kör intervallträning och det betyder att han springer en sträcka, vilar, springer igen o s v.  
C
4
Eva kör bil till jobbet. Det är motorväg nästan hela sträckan och då kan hon köra 110 km/h. Ett par gånger måste hon sakta ner till 70 km/h.  
D
5
Nils är sjuk idag och ligger i sängen hela dagen och spelar Xbox360.  
E