Åk 6–9
 
2.2 Viktenheter
Det metriska enhetssystemet används officiellt i nästan hela världen. Det bygger på ett enhetligt system – det så kallade SI-systemet (SI). Dessa enheter använder vi Sverige. Grundenheten för vikt är kilogram (kg).

Gram - g
Förkortas: g
Gram är en av de mista viktenheterna. Vid mindre eller större vikter än gram används prefix. Exempelvis heter ett tusendels gram, (1/1000 g) milligram, och skrivs 1 mg.

Saffran, världens dyraste krydda, säljs i vanligtvis i 0,5 g-påsar.

Känner du till något annat som mäts i enheten gram?


Foto: Fredrik Enander


Hektogram - hg
Förkortas: hg
I vardagligt tal används bara "hekto" för hektogram. Hekto är egentligen bara själva prefixet och betyder hundra. Ett hektogram är alltså detsamma som hundra gram.

1 hg = 100 g


Lösviktsgodisets vikt anges vanligtvis i hekto.


Foto: Fredrik Enander


Kilogram - kg
Förkortas: kg
I vardagligt tal används lite slarvigt bara "kilo" för kilogram. Kilo är egentligen bara själva prefixet och betyder tusen. Ett kilogram är alltså detsamma som tusen gram.

1 kg = 1000 g

Frukt och grönt vägs vanligtvis i kilogram.


Foto: Fredrik Enander


Ton
Förkortas inte.

Uttalas: ”tånn”

1 ton = 1000 kg


Foto: Christian Almstedt, aLotOfPhotos


Avoirdupois
Enhetssystemet som används i USA och delvis i Storbritannien och Kanada (även om de officiellt använder det metriska systemet) är baserat på ett pound bestående av 16 ounces. Namnet kommer från den gamla franska termen avoir de pois som betyder "viktvaror", dvs varor som säljs i lösvikt.
Ett par gamla enheter som fortfarande används – men har standardiserats är carat och troy ounce.

Carat

Carat, c, är en viktenhet för diamanter och ädelstenar. En carat motsvarar 200 milligram (0,200 gram). För pärlor indelas 1 carat i fyra grains. Ordet härstammar från grekiskan och var benämningen på Johannesbrödsträdets frukter. Kärnorna från dessa användes förr som viktenheter vid handel. Det är därför ordet carat används för viktenheter.Foto: Fredrik Enander

Den nuvarande (metriska) definitionen av en carat, 200 mg, infördes 1914 och har blivit standard i de flesta europeiska länder och även många utanför Europa. Carat får inte blandas ihop med "karat" som är ett mått på renheten av guld.

Troy ounce
En troy ounce (ozt) är 480 grains (31,1 gram) och används som viktenehet vid handel av ädelmetaller som guld, platina och silver.